Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν μας φταίει κανείς άλλος εκτός του εαυτού μας

Ακατανόητες οι λέξεις από χείλη ρητορικά. Είναι ρητορικά ή επίπλαστες προφάσεις που παρουσιάζονται ως επιχειρήματα; Ακούμε, βλέπουμε μα δεν κατανοούμε. Γιατί; Είναι ο άνθρωπος αδύναμος να αντιληφθεί και να διαχωρίσει το ψεύδος από την αλήθεια; Δεν Είναι. Αλλά πολλές φορές αδυνατεί αφού δεν ξέρει πώς να το εκφράσει, πώς να γνωστοποιήσει τις αντιρρήσεις του και σε ποιον.
Η Μενεγάκη, λένε τα έντυπα, λαμβάνει επίδομα πολυτέκνου και το χαρίζει σε κάποιον αναξιοπαθούντα. Τι μεγαλείο ψυχής. Τι ψεύδος και τι υποκρισία όταν μερικοί την κατακρίνουν. Θεωρώ πως στη σημερινή εποχή, ένα από τα πιο επαναστατικά τραγούδια είναι της Τζούλιας Αλεξανδράτου. Υπερβολές; Όχι. Το άσμα Στόχος Είναι Τα Λεφτά …έτσι (της) είπε ο μπαμπάς αποκαλύπτει το σημερινό τρόπο ζωής πολλών και πολλών που θα ήθελαν κατ΄αυτόν τον τρόπο να ζουν. Υπερβολές, ακούγεται μια φωνή. Αν δεν είναι υπερβολές γιατί ζούμε τον απόλυτο εξευτελισμό στις κοινωνικές και προσωπικές μας σχέσεις; Ποιος καίγεται στη φωτιά για να υμνήσει την αθωότητα; Κανείς. Όλοι περιμένουν το Μεσσία νίπτοντας τας βρώμικας χείρας που δεν γίνονται καθαρά με λόγια ούτε με ευχές.
Κατακερματισμός της σκέψης. Έχει δίκιο η Μενεγάκη ή όχι; Πανελλήνιο ερώτημα ταλανίζει τη σκέψη πολλών. Ποιος διερωτήθηκε γιατί κυριαρχεί στη ζωή μας η εν λόγω συμπαθούσα Κυρία; Φταίμε εμείς θα ισχυριστεί κάποιος που την παρακολουθούμε και της δίνουμε αξία υπέρ το δέον. Μήπως όμως η Μενεγάκη είναι το άλλοθι μας για να κρύψουμε τη δική μας ανυπαρξία, τη δική μας ανικανότητα να βρούμε τρόπους επαγρύπνησης; Δεν μας φταίει κανείς άλλος εκτός του εαυτού μας.

Σοροβέλης Χρίστος
Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου